Category Archives: Dansk genrelitteratur

Danske science fiction-noveller 2015

Omkring årsskiftet 2015/2016 fik jeg en plan: I stedet for min årlige lange anmeldelse af Lige Under Overfladen-antologierne, ville jeg skrive om de science fiction-tekster fra 2015 der havde gjort særligt indtryk på mig. Det skulle så blive en årlig tradition, som forhåbentlig også med tiden kommer til at omfatte romaner, som jeg ellers ikke read more »

Fandom: Rygklapperi eller kreativt fællesskab?

Fandom er en betegnelse for en gruppe af mennesker der er meget optaget af en bestemt ting: i dette her tilfælde science fiction og lignende genrer. Min gode ven Rasmus Wichmann spørger inde på Litteratursiden om fandom er godt for os? Eller rettere: Er det godt for de medlemmer af fandom der gerne vil være read more »

Lige under Månens overflade

Så er det igen tid til at anmelde årets science fiction-antologi fra Science Fiction Cirklen, den niende i serien Lige under overfladen med titlen De sidste kærester på Månen. I år havde jeg lavet en ny skabelon til at vurdere teksterne ud fra, men efter at have læst bogen, besluttede jeg at kassere min skabelon read more »

Lange science fiction-noveller

I forbindelse med Niels Klim-prisen har der været en del diskussion om inddeling af kortere science fiction-tekster i kategorier. Jeg mener at den kategori der hedder ”novella” på engelsk ikke rigtig findes på dansk. Det er en kategori som omfatter de længste tekster fra novellemagasinerne, der ikke bliver delt op i flere dele som en read more »

Dette er ikke en astronaut

Velkommen til gennemgangen dette års af antologi(er) fra Science Fiction Cirklen. Sidst var den røde tråd i min anmeldelse baseret på Paul Kincaids anmeldelser af de førende engelsksprogede årsantologier, hvor han mente at science fiction har opbrugt sine temaer. I år var det meningen at jeg ville basere den på noget Palle Juul Holm skrev read more »

Fremmed eller velkendt stjerne?

Der er nu efterhånden udkommet seks årlige “Lige under overfladen” antologier fra Science Fiction Cirklen, hvor danske forfattere præsenterer deres bud på hvad en god science fiction-novelle er. År for år er antallet af noveller steget og kvaliteten af novellerne er også for opadgående. Men på et eller andet tidspunkt, når man har hængt der read more »

Lær at blive farlig

På den netop overstående Worldcon i Chicago, var der en paneldebat med titlen “Learning to be Dangerous”. Det jeg hørte der, fik mig til at tænke frem til en kommende Dancon, hvor vi skal diskutere “Den nye danske novelle”. Jeg vil starte med at fortælle hvad jeg mener om denne nye novelle, og vente til read more »