Welcome

Swecon 2015 Confuse

I år afholdtes Swecon – svarende til vores Fantasticon – i Linköbing. Svenskerne kan generelt trække flere folk til en con end vi kan, også selv om den foregår langt fra hovedstaden, og det var da også tilfældet i år. Så vidt jeg forstod, lå deltagerantallet på omkring 200.

Scandic Frimurarehotellet
Scandic Frimurarehotellet

Det hele foregik i konferencelokaler på Frimurarehotellet, hvor de fleste af deltagerne også boede. Det sparer transporttid og det er ganske bekvemt at have sit eget værelse på con’en. Hotellet ligger ret centralt i Linköbing, en kort gåtur fra stationen og tæt på mange af byens turistattraktioner. Det kunne ikke være bedre.

De inviterede æresgæster var britiske Ben Aaronovitch, canadiske Madeline Ashby og svenske Kristina Hård. Aaronovitch er mest kendt for sin urban fantasy/detektiv-serie Rivers of London, Ashby er en fremtidsforsker og science fiction-forfatter, mens Hård skriver både fantasy og science fiction.

Ashby holder foredrag
Ashby holder foredrag

Programmet var med tre spor, der kørte helt fra fredag aften til søndag sidst på eftermiddagen, bortset fra om natten og om morgenen. Det var et meget varieret program, med især mange foredrag, men naturligvis også paneldiskussioner, hvor der deltog rigtig mange, både svenskere og fans fra forskellige andre lande. Interviews var der derimod ikke så mange af, vistnok kun med de tre æresgæster.

Paneler med æresgæsterne var populære
Paneler med æresgæsterne var populære

Organiseringen af Confuse var noget af det bedste jeg har oplevet på en con. Der var lydanlæg, som der kun i ganske få tilfælde var problemer med. Der var gophere med skilte, som sørgede for at programpunkterne holdt sig inden for de 45-50 minutter, så der var korte pauser mellem programpunkterne. Omkring halvdelen af programpunkterne var i øvrigt på engelsk, og det var tydeligt markeret i programmet. Der var også et hyggeligt green room for dem som skulle deltage i programmet, hvor der var kaffe, te, kage m.m.

Vejret var fantastisk de tre dage Confuse varede, hvilket var godt når man kunne rive sig fri fra alt det spændende på hotellet, for at gå ud og se på byen eller få noget at spise eller drikke. Vejret var også skyld i den eneste negative ting jeg har at sige om Confuse – der var ret varmt i hotellets konference-lokaler og air-condition anlægget kunne slet ikke følge med. Men man kan dårligt forlange at arrangørerne skal sørge for dårligt vejr, så man slipper for at svede!

Et af Linköbings mange springvand
Et af Linköbings mange springvand

Tre af højdepunkterne for mig var nogle rigtig gode foredrag. Det første var var om diversitet (af køn, kultur o.s.v.) i “young adult” fiktion, og blev holdt af Suzanne van Rooyes. Hvordan fremstilles det i bøger, film og tv og hvilken udvikling er der sket? Der sker meget med de små forlag, ikke meget på film. Det andet foredrag jeg vil fremhæve, var af Jesper Stage om ressource-knaphed set fra en økonoms synspunkt. Knaphed er i langt højere grad et samfundsvidenskabeligt problem end det er et naturvidenskabeligt problem. Selv hvis alt af en bestemt ressource bruges op, kan der være alternativer. Endelig var der et foredrag om Ian Flemings James Bond, holdt af David Nickle, i anledning af udgivelsen af en antologi med Bond-noveller i Canada, hvor Flemings arvingers rettigheder er udløbet. Bøgernes Bond er ret forskellig fra de fleste filmudgaver – en mere kompliceret karakter, med mange gode og dårlige sider.

Foredrag om ressourcer og økonomi
Foredrag om ressourcer og økonomi

Nu var der flere end de tre gode foredrag, blandt andet et om robotter og kunstig intelligens, som jeg desværre ikke fik hørt, skulle have været rigtig godt. Der var også et om japansk horror af Jenny Milewski som var ret spændende og et fint et om hvordan atomkernen i vores kultur gik fra at være vores ven til at blive hadet, som Anna Davour holdt.

Af de tre interviews gik jeg glip af det med Kristina Hård. Det kan være ret svært at vælge mellem flere programpunkter, og somme tider kommer der også nogle naturlige behov og blander sig, så som at man skal have noget at spise. Det var ret nemt at skaffe mad, enten på hotellet eller f.eks. på pubben De Klonp, der ligger lige overfor. Men de to interview jeg hørte, var spændende. Aaronovitch og Ashby er to meget forskellige forfattere, der har oplevet lidt af hvert på vejen til succesfuld forfatter.

Panel om mindeværdige noveller
Panel om mindeværdige fantastiske noveller

Jeg var blevet inviteret til at deltage i fire paneler. Det er svært at sige hvordan det gik, når man sidder på den anden side af bordet, men jeg håber da ikke jeg fik sagt alt for mange dumme ting. Et af panelerne var om de Hugo-nominerede romaner og balladen om Puppygate. Det kunne vi sagtens have snakket om i mange flere timer, men det var måske også fint at prøve at få det hele kogt ned til under en time. Vi var vist nogenlunde enige om at enten Three-Body Problem eller Goblin Emperor burde vinde. I hvert fald var det sjovt at være med i panelerne, og også rart at have lidt at lave og nogle at diskutere med, når nu man var den eneste dansker. Der var også paneler hvor jeg var tilhører. Jeg holder meget af fan/genre-historiske paneler, og dem var der nogle stykker af. Blandt andet et om tidsskriftet Häpna, der havde meget stor betydning for tidlig svensk fandom.

Swecons ånd samles ind,  så den kan gemmes til næste år.
Swecons ånd samles ind, så den kan gemmes til næste år.

Alt i alt: En rigtig god og velorganiseret con. Flere danskere burde tage på Swecon – næste år er det i Stockholm i juni.

Aronovitch: "Bedste con jeg har været på!"
Aronovitch: “Bedste con jeg har været på!”