Welcome

Endnu en genrediskussion – nu på Hald Hovedgård

I den kommende weekend er der en paneldiskussion med titlen “Behøver Science Fiction litteratur være en genre-litteratur?” på den årlige Store Bogdag på Hald Hovedgård (nær Viborg). Udgangspunktet er det, at noget der starter som en genre, med tiden kan smelte sammen med mainstream-litteraturen. Det skulle i så fald være noget af det samme der er sket med krimien og det skulle ske fordi fremtiden kommer os hurtigere i møde, især hvad teknologi angår.

Måske diskussionen kan afsluttes meget hurtigt: Ja, science fiction er blevet påvirket af mainstream-litteratur og kommet til på mange måder at ligne mainstream. Og endnu et ja – elementer fra science fiction-genren er sevet ud til mainstream og indgår nu i den kulturelle bagage også mainstream-litteratur kan trække på.

Derimod er science fiction som genre alt andet end døden nær. Tag blot et kik på hvad der vises af film i biografen eller sælges mest af på DVD og Blu-ray. Man kunne så indvende at den science fiction man ser på film, ofte den man beskæftigede sig med i litteraturen for omkring 50 år siden. Så i virkeligheden er science fiction som litteratur døden nær, på film har man blot opdaget science fiction genrens storhedtid som en guldgrube at hente historier til blockbusters fra?

I så fald overser man helt hvad der er sket med science fiction-genren siden 1950’erne og 60’erne. Der er simpelthen sket en udvidelse af genren, hvor der stadig er en kerne af science fiction skrevet efter de gamle genrekonventioner, men nu suppleret med både science fiction der har taget nye former og nyt indhold til sig, og science fiction som er svært at skelne fra mainstream-litteratur.

Sagen er nemlig den at fremtiden til enhver tid er forskellig. Det er rigtigt at store dele af den fremtid man forestillede sig i tidligere tiders science fiction, og som vi ser i dag i mange science fiction-film, enten er kommet os i møde og blevet hverdag eller har vist sig ikke at være realistisk. Men det gør blot at den science fiction der skrives i dag, må forholde sig til det vi kan gætte os til om fremtiden lige nu. Det er det forhold som gør at genren ikke vil forsvinde.

Så mit svar på panelets overskrift er: Nej, science fictrion behøver da bestemt ikke at holde sig indenfor nogle snævre genrekonventioner, men selv om noget science fiction-litteratur springer disse rammer, betyder det bestemt ikke at al science fiction gør det. Science fiction er en ganske levende genre, som indeholder et bredt spektrum af forskellig slags litteratur.

Men lad os nu se hvor diskussionen ender på lørdag.

4 thoughts on “Endnu en genrediskussion – nu på Hald Hovedgård

 1. Det var en herlig dag, selvom vi druknede noget i regnen! Genredebatten var fin. Publikum havde ikke så meget erfaring med science fiction så der var selvfølgelig noget generaliserende. Det bedste publikum var den dreng der stillede alle de spørgsmål de voksne ikke turde stille.
  Kom endelig mere til Jylland!

 2. Ja, ærgerligt med den regn, men jeg synes også det var en rigtig god dag, på trods af det.
  Jeg har tænkt over om et arrangement i Odense kunne være et kompromis mellem et i enten København eller Jylland. Så kan de fleste komme frem og tilbage samme dag, uden at skulle stå afsindigt tidligt op (jeg skulle op før 4 for at være i Viborg kl 10).

 3. Odense tror så meget om sig selv, ikke mindst på grund af ham der Hans-Henrik Andersen. Men som “forløben” kjøwwenhauner-snu’ (hva’e, æ Albani ikk’ gøt nok?) er jeg overbevist om, at Odense godt kunne huse noget om fantastisk litteratur. Det er ovenikøbet sådan, at jeg kunne foreslå – måske ligefrem anbefale – at tage til kontakt til Kulturmaskinen i Farvergården, i påkommende te’fæl’. I samme institution er man endda i besiddelse af en café, der kan trylle med lidt af hvert og ikke står tilbage for større forplejninger.
  Altsammen fordi jeg er enig i, at der er gonnok langt fra Fyn til både København, Århus, Ålborg eller Viborg – især hvis man ikke lige er bosiddende i Nyborg, Odense eller Middelfart.
  Så det syns jeg er en mægtig god ide. Gang i den!

 4. I read a lot of interesting content here. Probably you spend a lot of time writing,
  i know how to save you a lot of time, there is an online tool that creates unique, SEO friendly posts in minutes, just type in google –
  laranitas free content source

Comments are closed.